Home

Húshasznú szarvasmarha takarmányozása

Állattenyésztés Sulinet Tudásbázi

A húshasznú tehenek takarmányozása. Húshasznú anyatehéntől azt várjuk, hogy évente egy borjút hozzon a világra és legalább annyi tejet termeljen, amennyire ennek a borjúnak a felneveléséhez szükséges. A húshasznú anyateheneket nem fejjük, a tejet teljes egészében a borjú szopja ki Így dolgozunk mi - a Sersia Farm húsmarha-takarmányozással kapcsolatos tanácsadói munkája A gazdaságos szarvasmarha-tenyésztésnek központi eleme a takarmányozás, de a jól összerakott receptúráktól önmagában még nem lesz eredményes a munka. Csak akkor tudunk hosszú távon is sikeresen gazdálkodni, ha az állattenyésztést egy komplett, okszerűen megtervezett.

Húsmarha-takarmányozás - Sersia Far

A hegyi tarka jellegű húshasznú szarvasmarha takarmányozás

 1. Szarvasmarha hizlalása Növendék hízóbika takarmányozása: - intenzív hizlalás • hízóba állítás 180-200 kg testsúlyban • napi testsúlygyarapodás: 1200 -1400 g/nap, • a takarmánykeverék energiakoncentrációja: 4,8-5,0 MJ/kg sza. NEg • abrak-és tömegtakarmányokra alapozott takarmányozás (az abraktakarmányok.
 2. A sertések takarmányozása. Az alapelőírások értelmében az állatokat ökológiai takarmánnyal kell etetni, úgy, hogy annak összetétele kielégítse a sertések különböző életszakaszaiban felmerülő tápanyagszükségletet. húshasznú szarvasmarha, bivaly esetében ellenben 12 hónap, de ami itt még lényeg, az.
 3. A hazai tehenészeti teleprendszerek típusai, épületei.Nagy termelésű tehenek takarmányozása: takarmányozás a laktáció időszakában.A tejelő tehenek hagyományos nagyüzemi takarmányozása kötött tartásban (alaptakarmány). Takarmányadag összeállítása tejelő szarvasmarha részére (alaptakarmányadag)
 4. A hegyi tarka jellegű húshasznú szarvasmarha takarmányozása Szerző: Balika Sándor . A nagylétszámú tehenészetek takarmánybázisának megszervezése különös tekintettel az öntözéses takarmánytermelésre / Szerző: Tildi István (1919.

Tejhasznú szarvasmarhák takarmányozása - Sersia Far

A húshasznú állományok elletése 44 Termelés- és munkaszervezés 45 A gulya nagysága 45 A termékenyítési időszakok szervezése 45 A húshasznú üszők tenyésztésbe vétele 46 Munkaszervezés 46 Marhahizlalás 47 Gyepgazdálkodás 48 dr. Szentmihályi Sándor: A húshasznú szarvasmarha-állomány takarmányozása 5 Válogatott Állattenyésztés - Szarvasmarha-tenyésztés - húshasznú linkek, Állattenyésztés - Szarvasmarha-tenyésztés - húshasznú témában.. A SZARVASMARHA FELNEVELÉSE A borjú igényei a környezettel szemben bendő csak az 50-60. életnapra éri el azt a fejlettséget, amitől kezdődően a borjú már kérődző állatnak tekinthető, A többüregű összetett gyomor működése, 4-6 hetes korban indul és 7-8 hetes korban lesz normális működésű 2020. március 4-én A húshasznú szarvasmarhatenyésztés aktuális szaporodásbiológiai kérdései címmel rendezett konferenciát a Nemzeti Agrárkutatási és Innová..

Húshasznú szarvasmarha takarmányozása. Pesterzsébeti jégpálya árak. Derby county cardiff. Kongresszusi központ bejárat. Jackie chan kalandjai részek. Bálna advent. Fazekas mihály művei. Afrikai keselyű. Egy szerelem története a férfi online filmnézés. Karin slaughter könyvei magyarul. Vazelin rendelés. Tankönyv. A Magyar Szarvasmarha Tenyésztők Szövetsége 1999-ben Csukás Zoltán professzor emlékére díjat alapított, melyet minden évben az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok díjkiosztó ünnepségén adnak át. A díjat, amelynek odaítéléséről kuratórium dönt, ebben az évben ketten vehették át Régikönyvek, Dr. Guba Sándor - A szarvasmarha tenyésztése Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében Minden, amit tudni kell a szarvasmarha-tenyésztésről: az állatok igényei, táplálkozása, szokásai, betegségei és tartása. Ha érdekel a szarvasmarha-tenyésztés, nézd meg te is ezeket a cikkeket

- Dr. Radics László, Dr. Seregi János | Az állattenyésztés táplálékunkat, az ökológiai szemléletű állattenyésztés jó egészségünket és környezetünk épségét.. Versenyképes húsmarhatartás. Szerző: Dr. Márton István szerk. Ár: 6 900 Ft Kiadói ár: 5 520 Ft Megtakarítás: 20 %. Db: Kosárba. pénztárhoz. Ez a kötet A húsmarha tenyésztésének és tartásának a gyakorlata című könyvünk bővített, aktualizált kiadása. A vágómarha termelés Magyarországon a múltban fontos. Húshasznú tehenek takarmányozása Az utóbbi években egyre jobban erősödött a szarvasmarha tenyésztés hazánkban, a következő években pedig ez a tendencia tovább folytatódhat, ez pedig kedvez a tejtermelésnek is. 1. A találati lista a cikkek után folytatódik

A szarvasmarha szerepe a világ, az Európai Unió és hazánk mezőgazdaságában 8. húshasznú állományának ágazati vizsgálata 40. 3.1.3. A mezőgazdasági szövetkezetek Tartása, takarmányozása a legelőre alapozott természetszerű állattartás miatt viszonylag egyszerű, ugyanakkor jövedelmező volt A húshasznú szarvasmarhák küllemi bírálatának jelentősége, a küllem és a termelés kapcsolata. A szarvasmarha társas viselkedésének jellemzői (területhasználat, rangsor, agresszió, szexuális viselkedésformák). A tejhasznosítású tehenek 4 fázisú takarmányozása. A fehér-kék belga fajta jellemzése Húshasznú szarvasmarha takarmányainak csoportjai: Táplálóanyag igénye lényegesen kisebb, mint tejhasznú teheneké. A létfenntartás szükségletén felül a vemhesség utolsó harmadában a vehemépítés, a szoptatás idején a tejtermelés (5-10 kg tej) szükségletével kell számolnunk. Kocasüldők takarmányozása: Ivóvíz.

Magyarországon az árpa felhasználása a sertéstápokban 19,9 százalék, míg húshasznú szarvasmarha esetén 8,7 százalék, a tejhasznú szarvasmarhák takarmányában 5,0 százalék körül alakult 2016-ban. A cirok és egyéb gabonamagvak bekeverési aránya jóval az árpa alatt, 1 és 3 százalék között alakult A húshasznú tehenek takarmányozása - Szarvasmarhatenyésztés Szárazanyag-felvétel. A húshasznú tehenek napi szárazanyag-felvétele - 600 kg élősúlyú állat esetében - a vemhesség középső harmadában 10 kg körüli, Bővebben

Sokoldalúan felhasználható a vöröshere vetőmag - Bmt

 1. Válogatott Állattenyésztés - Szarvasmarha-tenyésztés - húshasznú linkek, Állattenyésztés - Szarvasmarha-tenyésztés - húshasznú témában..
 2. dhárom téli szálláshelyen azonos volt. A nyári idszakban az anyagulyákat legeln tartották, a téli szálláshelyet zárt, huzatmentes istálló és a hozzájuk kapcsolódó kifutó biztosította. Különböz húshasznú szarvasmarha fajták teheneinek testméretei.
 3. Szakterülete a tömegtakarmányok tartósítása és a tejelő szarvasmarha takarmányozása. 2012-től az Állattenyésztési Teljesítményvizsgáló Kft. Takarmányanalitikai Laboratóriumának vezetője. Dr. Orosz Szilvia Takarmányozási Igazgató ÁT Kft., Takarmányozási Igazgatóság címzetes egyetemi docen
 4. Közismert, hogy hazánkban évszázadok óta foglalkoznak húshasznú szarvasmarha tartásával. Dr. Márton Istvánt, a Magyar Hereford, Angus, Galloway Tenyésztők Egyesületének ügyvezető igazgatóját, egyben a Húsmarha Tenyésztők és Marhahús Termelők Országos Szövetsége (HUMOSZ) elnökét kérdeztük az ágazat helyzetéről

Húshasznú szarvasmarha, juh- és kecskefajták, értékmér ők, tenyészérték, tenyésztési eljárások, fajtanemesítés B A kér ődz ők takarmányozása 20 20 IV Dr. Hullár István Elsajátítandó ismeretanyag A kér ődz ők takarmányainak termesztése, tárolása. Zöld Egyéb szarvasmarha tenyésztése (húshasznú szarvasmarha, bivaly) 0143: Ló, lóféle tenyésztése (ló, szamár, öszvér) 0130: Növényi szaporítóanyag (pl. palánta, oltvány, gumó, gyökér, gyeptégla) termesztése, faiskola (kivéve erdei) működtetése 0141 Tejhasznú szarvasmarha és bivaly tenyésztése, nyers te Szarvasmarha-tenyésztés - húshasznú. A magyar tenyészbikák elindulhatnak A mangalica sertés A szopós malacok takarmányozása DOVIT takarmányízesítő felhasználásával Felfelé pörög a disznó ára Magyar Fajtiszta Sertést Tenyésztők Egyesülete Malac lap Mangalica lap Több mint két és fél milliárd a. Húshasznú szarvasmarha állományok gyakoribb összetett okú betegségei és az ellenük való védekezés lehetőségei. Húshasznú szarvasmarha állományok szaporításának szervezése és szaporodásbiológiai gondozása. A borjak tarástechnológiája és takarmányozása. Gyakoribb borjúbetegségek elleni védekezés állomány. Tejelő szarvasmarha takarmányozása. Néhány kérdés a tejelő tehenek takarmányozásával kapcsolatban Nagy tejhozamú tehenek takarmányozása (III.) 2004.11.24. Dr. Böő István. A felnőtt szarvasmarha minimális napi vízigénye: 50-60 liter, de egy 600 kg-os tehén napi 30 kg-os tejtermelésnél 90-100 liter, napi 40 kg-os.

Juhok takarmányozása | a juhok nyári takarmányozása

Szarvasmarhatenyésztés Digital Textbook Librar

A tejelő kecske takarmányozása ugyanolyan preci-zitást igényel, mint a tejelő teheneknél. Egy opti-málisan tartott és takarmányozott, megfelelő gene-tikai hátterű tejhasznú anyakecske a 270-300 napi laktáció alatt 1000-1300 kg tejet is megtermelhet, ami egy 60-65 kg testtömegű jószágtól igencsak szép teljesítmény A tejelő kecske takarmányozása ugyanolyan precizitást igényel, mint a tejelő teheneknél. Egy optimálisan tartott és takarmányozott, megfelelő genetikai hátterű tejhasznú anyakecske a 270-300 napi laktáció alatt 1000-1300 kg tejet is megtermelhet, ami egy 60-65 kg testtömegű jószágtól igencsak szép teljesítmény A Keenan gyártmánypalettáján eddig csak a vontatott MechFiber etetőkocsik voltak megtalálhatók, amelyek különböző (kis, közepes és nagy) szarvasmarha-állományok 75-190 db tejelőtehén/140-300 db húshasznú szarvasmarha TMR takarmánykeverékkel való ellátását biztosították Magyarországon a húshasznú tehenek, a húshasznú tenyészüszők és a növendékmarhák takarmányozása a szerény táplálóanyag-szükséglet következtében a vegetációs időszakban gyepre alapozott, míg novembertől áprilisig általában kukoricaszilázs, réti széna, élelmiszeripari melléktermékek, mezőgazdasági.

0142 Egyéb szarvasmarha tenyésztése (húshasznú szarvasmarha, bivaly) 0143 Ló, lóféle tenyésztése (ló, szamár, öszvér) 0130 Növényi szaporítóanyag (pl. palánta, oltvány, gumó, gyökér, gyeptégla) termesztése, faiskola (kivéve erdei) működtetése 0141: Tejhasznú szarvasmarha és bivaly tenyésztése, nyers tej 012 A húshasznú szarvasmarha fajták ismeretének ellenőrzésére alkalmas a kérdé . A bírálati pontok olyan küllemi jegyeket értékelnek, melyeknek kulcsszerepe van a termelésben, vagy a hosszú hasznos élettartamban. A vizsgált tulajdonságokat a húsmarha esetén három nagy csoportra lehet osztani A testtömeg. A húshasznú fajtájú állományokban a gyorsan fejlődő és nagy testtömegű juhok tartása a célszerű. A gyapjú- és tejtermelésre tartott állományokban a könnyebb, közepes testtömegű anyák tenyésztése a gazdaságosabb Szarvasmarha konferencia a Farmer Expón 2017; hogy bár a vemhes tehenek megnövelt energiamennyiségű takarmányozása megnöveli a borjaik születési súlyát, vagy nincs különbség, vagy még a nagyobb átlagsúlyú borjak is könnyebben születnek meg, mint a kiürült szervezetű, gyenge kondíciójú tehenek kisebb súlyú borjai.

Műszaki eszközök a szarvasmarhák takarmányozásában

 1. --- Szarvasmarha---Y 193 KÁTAI Levente - KULCSÁR Margit - KISS Gábor - HUSZENICZA. Gyula. A nagy tejtermelésű tehén takarmányozásának, tejtermelésének é
 2. Szarvasmarha fejése. A modern szarvasmarhatartás viszonyai között elképzelhetetlen a tehenek kézi fejése. Ebből következik, hogy az a tehén, amelyik géppel nem fejhető - legyen bár a tejtermelő képessége bármilyen kedvező - gazdasági értéket legfeljebb csak az 1-2 tehenek tartó gazdák számára jelent Szarvasmarha, juh, ló a baktériumokban gazdag első tejsugarak.
 3. ált. Jelenlegi célunk az állomány Limousin fajtával történő átkeresztezése, továbbá egyöntetű és kiváló

Válogatott Juh linkek, ajánlók, leírások - Juh témában minden! Megbízható, ellenőrzött tartalom profi szerkesztőktől - Neked! Juh - Juh,.. Ökológiai állattenyésztés Komplexitás Termőföld függő termelő tevékenység! talajvédelmi szempontok állatlétszám meghatározás 170 kg N/ha/év túllegeltetés elkerülése talaj-növény-állat-talaj kapcsolatrendszer felszíni és a felszín alatti vizek védelme Szabályozása 2092/91 1804/1999 834/2007 2009. január 1-től saját szabályok rendeletben nem szereplő. Fiatal húshasznú szarvasmarha állomány. Saját nevelés. (Bikaborjúk külön NEM eladók!) 35db állat összesen: 23db tehén(ebből17 vemhes,6 berakás alatt!)(7.400.000Ft) 9 db borjú (120-220 kg ig,5bika,4üsző)(1,3 millió Ft) 2 db másfél éves üsző (tavasszal rakhatók)(450.000F A sziget, amelyen a Jersey szarvasmarha tenyésztett, nagyon kicsi. A nagy állatállomány nem tartalmazhatja azt. Sertések száraz takarmányozása. Szarvasmarha futóistálló, Tyrol Kft., H-9821. 20:50 Húshasznú szarvasmarha Bács-Kiskun. Szarvasmarha kuplungos ellet ; Szarvasmarha, szarvasmarha, fajták és nemzetségek jellemzői. A Széchenyi 2020 Program keretében, az Európai Unió és Magyarország Kormánya társfinanszírozásával - 1,937 milliárd forint vissza nem térítendő támogatással - megvalósuló program célja olyan növénytermesztési és takarmányozási technológiák kidolgozása, melyek kiváló minőségű és nagy élvezeti értékű sertéshús előállítását teszik lehetővé

A Húshasznú Bt. nyőgéri tenyészete a húshasznú magyartarka-tenyésztés egyik oszlopos tenyészete. Ezen túlmenően a tenyészbikák hímivarú ivadékainak meg-hizlalásával kulcsszerepet játszanak ab-ban, hogy a magyartarka tenyészbikákra Hús Tenyészérték Indexet számítsunk A szarvasmarha szaporításában alkalmazott korszerű biotechnikai és biotechnológiai módszerek napjainkban kulcsfontosságú szerepet játszanak a tej- és húshasznú állományok genetikai előrehaladásának fejlesztésében, továbbá a kimagasló genetikai értékű donoregyedektől nyerhető ivadékszám növelésében Országos mezőgazdasági szakfolyóirat Hírlevél. Newslette

1984-ben a kutatócsoport vezetését Pataki Balázs vette át. Kiemelt kutatási téma volt történelmi fajtáink megőrzése, a különféle genotípusok eredményessége a lovassportban, a húshasznú csikónevelési program, a küllemi bírálati rendszer korszerűsítése és a lovak tartása, takarmányozása, elhelyezése kisgazdaságokban Régikönyvek, Harsányi Lehel - Legelőből marhahús. Régikönyvek webáruház. Hűségklu Több ilyen szarvasmarha-, juh-, és sertésfajtával találkozhatunk, különösen a tengerentúli országokban. Főleg a baromfi-, de a sertésállományokban is a fajták helyett ma már egyre inkább hibrideket termelnek, amelyeket egy-egy vagy több fajtából kialakított vonalakból állítanak elő keresztezésse Szarvasmarha - Wikipédia; A kerekesférgek fejlődési ciklusának leírása While és Do-While ciklus, bemutatása hogyan használd helminthologia issn Villásférgek Nyelesférgek A férgek, ezek a soksejtű, testüreges, ősszájú állatok annak ellenére, hogy nem egyetlen rendszertani egységet képviselnek, sok hasonlóságot mutatnak Ilyen az a szakcikk is (29), mely a húshasznú juhok takarmányozásához nyújt szakszerű, de igen közérthető segítséget a fenti problémák megelőzésére. Hrről a gondolatmenetről lesz tanúbizonyságot az szarvasmarha és a juhtenyésztésben jelentős, hiszen az élelmiszeriparban számottevő mennyiségű melléktermék.

A legelőn napi 4-5 periódusban legelnek, a tejelő tehenek a legrövidebb ideig, a húshasznú állományok napi 10-13 órát. A szarvasmarha mélyen legel, 10-15 mm-ig lerágja a füvet, az állatok rendszertelenül, megfelelő távolságot tartva, egymástól 2-3 méterre állnak A tehenek téli takarmányozása vizenyős takarmány (takarmányrépa, cukorrépaszelet, szeszmoslék, burgonyatörköly, vermelt zöldtakarmány, stb.), polyva és törek, tavaszi szalma, réti- és mesterséges széna etetésére támaszkodik. A tehenek az alaptakarmányban 1-1 1/2 kg abrakot kapnak

A szarvasmarha, mint kérődző állat, évezredeken keresztül a gyepes síkságokon és hegyi legelőkön élt, alakult ki. (húshasznú tehenek létszámát is számításba véve), míg 2008-ban 6788 liter volt. hogy a holstein-fríz állományok takarmányozása költséges, amit tetéz a technológiai nyomás okozta rossz. Közismert, hogy a kormány összhangban a szarvasmarha-tenyésztés nagy népgazdasági és üzemi jelentőségével 1972-ben fontos határozatot hozott az ágazat fejlesztésére [1025/1972. (VII. 30.) Mt. sz. határozat]. A határozat lé­ nyege, hogy a szarvasmarha-állományt, illetve annak termelését két fő irányba kell fejleszteni Kezdőlap > Szarvasmarha > Húshasznú marhák > Charolais. Charolais. A CHAROLAIS [sarolé] francia származású, nagytestű húsmarha, világfajta. Fajtatiszta tenyésztésben mintegy ötmilliós az anyatehén létszáma. Kiváló kombinálódó és alkalmazkodó képessége révén a végtermék-előállító keresztezésben - hús- és. Szarvasmarha vágás céljára, MSZ 6383:1998. Búza) -- kötelező szabványok. Az önkéntes alkalmazású szabványok széles területet fognak át. 4.a. A növények termesztésének feltételei. takarmányozása, gondozása és szállítása is meghatározza. Jó eredmények elérése érdekében be kell tartani a kapott. Bakok takarmányozása: Termékenyítési szezonon kívül: takarmány csak életfenntartásra kell (bővített életfenntartó igény): tömegtakarmány. -Tavasztól őszig elég a legelő, télen 7-10 kg zöldtakarmány vagy 1 kg széna, 2 kg szalma, 0,2-0,3 kg abrak

Az ökológiai állattartás szabályai - Biokontroll Hungária

 1. 3 ISBN 978-615-5183-42-3 DEBRECENI EGYETEM AGRÁR- ÉS GAZDÁLKODÁSTUDOMÁNYOK CENTRUMA A kiadvány a TÁMOP-4.1.2.A/1-11/1-2011-0029 projekt keretében készült
 2. Szarvasmarha konferencia a Farmer Expón 2017; Az egyedek fenotípusa végső soron magán hordhatja bármely más húshasznú fajta jegyeit, vagy azok keverékét is, de a fajtaátalakító keresztezés fokától függő mértékben átüt rajtuk a charolais jelleg. A borjak takarmányozása: Az állatok az ivadékaik várható.
 3. Növendék szarvasmarha a fiatal, még nem teljesen kifejlett tehén és bika. Ezek húsa finom rostú és porhanyós, de még kevésbé márványos. A növendék bikákat 14 és 22 hónapos koruk között vágják le, húsuk világos, sovány, rostos állagú, gyengén márványos. A legdrágább marhahús a japán kobe marha, amelyet
 4. PDF | Our country has great traditions in the field of beef production. As early as the Middle Ages, Hungary was known as Europe's beef exporter. In... | Find, read and cite all the research you.

A tehenészetek korszerű takarmányozás

Vemhes anyajuhok takarmányozása: a vemhesség 85. napjától kell számolni tápanyagszükséglet növekedéssel, ezért egy bárány vehembeni nevelésekor 10-12%-os testsúlygyarapodást, ikervemhesség esetén 18-20%-os testsúlygyarapodást kell elérnünk. Az átlagos embrionális gyarapodás 48-50 g-ot tesz ki naponta A bárányok takarmányozása juhhizlaló teljes érték ő keverék takarmány segítségével történt. A teljes érték ő keverék takarmányt folyamatosan, önetet ıbıl ad libitum kapták a vizsgálat egész ideje alatt. A teljes érték ő takarmányon kívül minden bárány 0,2 kg/nap szénát kapott A két világháború között az ország szarvasmarha állományában növekedett a magyar tarka részaránya, amely 1942-re elérte a 83%-t (1,9 millió). Jelenleg a termelés-ellenőrzött aktív populáció 8.983 egyed, amely rendkívül hátrányos a fajta fenntartása szempontjából

Nyersen is fogyasztható. Jelentősebb szerepet tölthet be az állatok (sertés, szarvasmarha, juh) takarmányozása területén. Franciaországban száraz években és a háború ideje alatt a lakosság is fogyasztotta, és mintegy az életmentő élelmiszer szerepét is betöltötte Élelmiszerminőséggel és -biztonsággal összefüggő kutatások: Az állati eredetű élelmiszer előállítás tejes vertikumának átfogása, a szántóföldtől a fogya Tartása, takarmányozása így 50-70%-kal költségtakarékosabb, mint az intenzív rokonaié. Munkaerő csak a csúcsmunkáknál szükséges, úgymint állategészségügyi kezelések, jelölés, termékenyítés, fiaztatás, választás. jól tejel és megfelelő húshasznú fajta. Mindezt jól példázza írásunk. tejelő tehén. Szarvasmarha Borjú: születési tömeg: 35-40 kg/db föcstej itatás: 3-10 napig húshasznú tehén 5-6,0 10-30 Kocasüldők takarmányozása: 45-50 kg. súlyban 2,0 kg/nap táp 55-60 2,2 . Egy olyan blog ahol probalkozunk bemutatni a szarvasmarha tenyesztes alapjait, a legjobb szarvasmarha fajatak bemutatasat.A szarvasmarha-tenyésztés világszere fontos, sok embernek megélhetést biztosító gazdasági tevékenység. Alapvető élelmiszereket (tej, hús), emellett vaj sajt, tejpor és egyéb termékek gyártásához ipari nyersanyagot szolgáltat

TARTALOM — CONTENT Nagy, B. - Lengyel, Z. - Bodó, I. - Gera, I. - Bene, Sz. - Szabó, F.: Magyar szürke borjak növekedési tulajdonságainak variancia. Szarvasmarha tenyésztés, bikahizlalás volt a fő tevékenység, de már pár kocával foglalkoztak a családi gazdaságban is. A sertéssel 2001-ben kezdett komolyan foglalkozni

A húsmarhatartás jelene Magyarországon - Magro

Elkészítették a szarvasmarha és a nyúl cDNS génbankját, izolálták a szarvasmarha növekedési hormon génjét, elemezték a növekedési hormon gén polimorfizmusát (RFLP), fajta és egyedi különbséget mutattak ki a növekedési hormon génen, az ivarspecifikus sperma előállítását cervikális nyákban és a spermiumok. A húshasznú tehenek szaporodásbiológiai menedzsmentje. Előadó: Dr. Könyves László PhD, tudományos munkatárs, Dip. ECBHM. 2. nap. A borjú-egészségügyi menedzsment tejhasznú tehenészetekben. A borjú-egészségügyi menedzsment húshasznú tehenészetekben. A borjak egészségi állapotának monitor rendszere Szarvasmarha-tenyésztés, juhtenyésztés, teljesítményvizsgálat, hízlalás, vágás kutatása terén. -Populációgenetikai tartalékok feltárása a húsmarhatenyésztésben OTKA közreműködő, témavezető Dr. Szabó Ferenc . 1991-199

előadás összefoglaló 1. tartalomjegyzék oldal előszó az állattenyésztésben használt alapfogalmak (veress az állattenyésztés gazdasági szerepe és jelentőség összetétele Összes szarvasmarha: kb. 720.000 Tehén: 320.000 (tejel ı70%, kett ıs hasznú: 15%, húshasznú: 15%) Tejtermelés ellen ırzés alatt álló tehenek aránya: 68% Átlagos tehénlétszám: 335 Húshasznú anyatehén létszám: 62.0 1 HASZONÁLLATTARTÁS OTTHON GYAKORLATI KÉZIKÖNYVEK Ismeretterjesztő és szakkönyvek ajánló bibliográfiája az Országos Mező..